Loading...

    

Zašto nekretnina u Bezdanu?

Pitate se zašto da kupite nekretninu u Bezdanu? Znajte, takvo nešto se ne pita. Bezdan vole i stari i mladi, žitelji i došljaci, lovci i ribolovci, vikendaši i turisti.

Popularno se naziva vodeno naselje, jer je okruženo vodenim tokovima i do njega se može stići samo preko mostova. Bezdan okružuje preko 1000 hektara šuma i na trenutak skoro da niste sigurni da li je Bezdan rečna ada. Iz Bezdana polazi Veliki bački kanal i Kanal Dunav – Tisa – Dunav, dok se Bajski kanal tu završava, predeo koji apsolutno odudara od ravničarskog stereotipa. Selo smešteno na tromeđi Srbije, Mađarske i Hrvatske i u etničkom smislu predstavlja gotovo savršen gemišt.

    

 

Lekovita banja u Bezdanu otkrivena je 1912. godine, prilikom bušenja bunara, a 1954.god. proglašena je prirodnim lečilištem. Mineralna voda Bezdan banje je voda bogata jodom. Temperatura u njoj je od 26°C i 37°C. Pacijenti se leče od reumatizma, od oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema, dolaze i oni koji su operisali kuk, diskus herniju i posle drugih lečenja na ortopediji.

Vikend naselja u okolini Bezdana imaju oko 1000 vikend-kuća u šest vikend-naselja – Baračka, Korlatoš, Šebešfok, Daražifok, Kenđija i Siget. Ko voli lov, ribolov, biciklizam, pešačenje ili naprosto, sam susret s’ prirodom … vikend naselja mu dođu ko bombonjera.

Bezdanske čarde od samog svog nastanka su mesta okupljanja ljubitelja prirode, dobre hrane i kapljice. Ušuškane u šumu pokraj Dunava i kanala one pružaju jedinstven doživljaj. U njih rado dolaze domaći i strani gosti. Čarde se nalaze izvan naseljenih mesta i nude najbolja jela od sveže rečne ribe, piju se kvalitetna vina i rakije, a miris svežine ovog podneblja, paprikaša i ribljih specijaliteta leči stresove modernog načina života.

      

Bliže granici – bliže vatri. Dugo je blizina granice značila samo dodatnu frustraciju. A u modernoj Evropi, vatra ne pali –već greje! Danas, evo već osmu godina za redom, „Trojni susreti“ u Bezdanu okupljaju predstavnike gradova i sela iz regiona i na njima se peva, igra, opušteno razgovara. Takođe tu su brojne manifestacije koje se organizuju kao što su, „Bezdanska regata“, „Kuvanje paprikaša ribljeg/petlovog“, „Bezdanski kirbaj“, „Vidovdanske svečanosti“ i druge, a sve u svrhu druženja i promovisanja Bezdana.

  

Evo recimo … Josip Piliši. Živeo je i u Somboru i u Novom Sadu. Ali Bezdan ne bi dao nizašta. Kaže da se ovde život valja kao Dunav. Možda sporo, ali sigurno, i uvek napred. Josip radi na benzinskoj pumpi, i srećan je što ga sve više motorizovanih prolaznika pita za cene kuća u Bezdanu. Neki su ih već i kupili, pa im cena polako, ali sigurno raste. Trenutno se u selu gradi jedna jedina kuća. Mnoge su i dalje prazne. Bezdan je još 1890. godine imao 8.366 stanovnika. Danas tek nešto više od 5.000 … zašto se stvari ne bi obrnule?

U široj okolini sela, fizički nema nijednog potencijalnog zagađivača prirodne sredine. Rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ nadomak je Bezdana , pa se očekuju još bolji rezultati od turizma, pre svega kada je u pitanju vrhunski ribolov.

   

 

Većina, nikada ranije nije bila u Bezdanu. Izgovor je bio da je daleko i da se u njega – teško stiže. Al’ kad se stigne, iz njega se – sve teže i odlazi.

Pa, zašto onda da ne kupite nekretninu u Bezdanu?

Đorđe Korica

AWA Nekretnine

Kontakt telefon: 063/490-529

Izvori:

http://www.soinfo.org/sombor/sela/bezdan/

http://www.vm.rs/bezdan-selo-k-o-camac-na-vodi/

http://www.annacaffe.com/onama.html

http://www.b92.net/putovanja/destinacije/evropa.php?&nav_id=493666

https://bezdanmz.wordpress.com/

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD

https://www.facebook.com/ispanovics.jozsef?fref=ts